18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Dýňovo-meruňkový koláč

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 280 g
moučkový cukr 140 g
máslo 140 g
vejce 1 ks
citronová kůra z 1/2 citronu
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: USA
Příprava: 30 min.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)


Dýňovo-meruňkový koláč je vlastně klasický Pumpkin Pie, akorát ochucený meruňkovou zavařeninou. Mně ten klasický americký vůbec nechutná, je mdlý, nemá žádnou chuť, je třeba tomu dodat šmrnc a jen díky malé úpravě je z něj perfektní dezert. S meruňkovou zavařeninou má obrovský úspěch.



Postup
Křehké těsto:
Na vále smícháme mouku, 140g moučkového cukru, citronovou kůru a sůl, přidáme studené rozdrobené máslo, jedno vejce a za pomocí cca 3 lžic studené vody rychle zpracujeme křehké těsto. Těsto je dobré zpracovat co nejrychleji, nemá rádo teplo, takže i ruce si před přípravou raději namočíme ve studené vodě (nebo zpracujeme těsto v robotu, a na vále doděláme). Uplácáme bochánek, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici alespoň hodinu odpočinout.

Dýňovo-meruňková náplň:
Dýni nakrájíme na kostky a uvaříme v ničím neochucené vodě doměkka. Hokkaido jen umyjeme a odstraníme semena, ostatní dýně předtím oloupeme. Vařím normálně větší množství, odeberu pak cca 300g už uvařené dýně a ze zbytku dodělám polévku.
Uvařenou dýni rozmixujeme dohladka. Přendáme do mísy, přidáme vaničku tvarohu, 3 vrchovaté lžíce meruňkové marmelády, 2 vejce, vrchovatou lžičku skořice, zarovnanou lžičku sušeného zázvoru a půl kelímku zakysané smetany. Dosladíme cukrem podle chuti, dávám asi 3 lžíce.
Směs promícháme dohladka.

Těsto vyndáme z lednice a rozválíme na plát o něco málo větší, než je dno koláčové formy. Těsto opatrně přendáme do formy, rukou přimáčkneme na dno a na okraje formy, propícháme vidličkou. Pečicí papír v dlaních zmuchláme, aby byl měkčí, rozložíme jej na těsto, čouhající okraje odstřihneme a nasypeme na papír fazole, aby se těsto zatížilo. Předpečeme v předehřáté troubě na 180° 10 minut. Vyjmeme z trouby, odstraníme pečicí papír s fazolemi a nalijeme na těsto připravený dýňový krém. Dopečeme cca 30 minut, až jsou okraje těsta dozlatova.
Koláč necháme úplně vychladnout.


 


RECEPTY

Celerová polévka

Postup: Nastrouháme si půlku menšího celeru.Do hrnce dáme na kostky nakrájenou slaninu... zobrazit recept

RECEPTY

Pomazánka ze zbytku masa

Postup: Zbytek masa - může být pečené, vařené třeba z polévky, hovězí, vepřové,... zobrazit recept

RECEPTY

Broskvová marmeláda

Postup: Broskve omyjeme a vypeckujeme. Nakrájíme na menší kousky, dáme do většího... zobrazit recept

RECEPTY

Kančí se šípkovou omáčkou

Postup: Kančí maso - plecko, kýtu nebo hřbet očistíme, odblaníme, ostrým nožem uděláme... zobrazit recept

RECEPTY

Dýňový koláč (Pumpkin Pie)

Postup: Dýni hokkaido vydlabeme, odstraníme semena a nakrájíme na menší kostky. V ničím... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Jak napravit...

Povedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme.... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Bouzov

Hotel se nachází na náměstí malebného městečka Bouzov, přímo pod pohádkovým...